top of page
We verven onze wol met planten

Project "Hejme" 

 

In 2020 begon het te borrelen een nieuw project te starten. Het leek ons leuk meer mensen te betrekken bij onze werkzaamheden en onze visie. Vooral het idee dat er om ons heen veel natuurlijke verfstoffen te vinden zijn en die zichbaar te maken was het uitgangspunt bij het project "Hejme" oftewel project Heem.  

De directe leefomgeving van mensen vormt een belangrijk deel van hun leven; hier wonen ze hebben een thuis en brengen een groot deel van de tijd door. In en om je huis zijn veel natuurlijke verfstoffen aanwezig die je niet direct ziet, maar wel zichtbaar kunt maken.  Er zijn veel verborgen kleuren te vinden. Door deze kleuren zichtbaar te maken wordt de plek waar je je thuis voelt nog rijker en kostbaarder. 

Uit de reacties die we van de deelnemers kregen kwam prachtig naar voren dat ze anders naar hun leefomgeving zijn gaan kijken. "Ik woon hier nog maar net, dus het was extra leuk om door deze 'plantenogen' naar mijn buurt te kijken."

"Wat was het leuk om zo bezig te zijn met de natuur om ons heen! In onze nieuwbouwwijk groeit weinig... dacht ik. Nou dat valt toch mee!"

"Ik heb met zoveel plezier de blaadjes en takjes en dennenappels verzameld"

Ze werden zich meer bewust van het groen en de variëteit aan planten in hun woonplaats. Erg verrassend vonden ze de kleuren die er vervolgens uit de planten ontstonden. 

 

 
Ontheemd
 

De laatste tijd worden we hard geconfronteerd met het feit dat een fijne en veilige woonplaats niet vanzelfsprekend is. We willen daarom de helft van de opbrengst van de viltpanelen schenken aan Stichting Vluchteling en Amnesty International. 
 

Verborgen kleur

Voor de gekleurde wol van onze lampen en wandkleden gebruiken we verfstoffen van planten uit onze eigen tuin, de directe omgeving en de keuken. Van oudsher worden natuurlijke verfstoffen gebruikt voor het verven van wol. De kleuren uit planten zijn rijk; ze zijn nooit hetzelfde en er zijn oneindig veel schakeringen uit te halen. Dat geeft de kleuren diepte. We maken deze kleuren zichtbaar door wol toe te voegen als drager van de verfstoffen. Sommige groene blaadjes verven de wol felgeel, bruine schillen geven soms verrassend roze, bruinpaarse rietpluimen verven de wol heldergroen. De kleuren vormen het uitgangspunt van onze kunstwerken.

Zichtbaar maken

We willen de veelheid en de variatie van de kleuren uit onze directe leefomgeving zichtbaar maken. Welke natuurlijk verfstoffen kun je vinden in en om je huis? Verschillende mensen zijn benaderd en enthousiast op zoek gegaan naar verfplanten en verfstoffen in de directe omgeving. Uienschillen, walnoten en avocadoschillen- en pitten uit de keukens. Fluitenkruid, rietpluimen, heidetopjes, berkenblad, vlierblad, dennenappels... er werd veel verzameld en naar ons toe gestuurd.

Alle vindplaatsen werden nauwkeurig genoteerd op een plattegrond.

bottom of page